Preskočiť na hlavný obsah

Raj v jari na skok

Ak sa povie Malorka, čo Vám napadne ako prvé? 
Možno tí, čo ste ju navštívili v hlavnej sezóne, ste z nej mali zmiešané pocity, hlavne kvôli davu ľudí. Ale keby ste ju zažili v období Apríl - Máj, verím tomu, že by ste z nej boli rovnako nadšení ako ja.




Čisté azúrové more, biely piesok, dlhé drevené móla, jemný vánok, slniečko a minimum ľudí. Presne toto je Malorka v jari. 



 Tieto drevené schody sme objavili náhodou a boli tak nádherné s celým tým prostredím, že ma nútili zamýšľať sa nad tým, či som naozaj len niekde v Európe a nie v rozprávke :D





Výhody a nevýhody Malorky v jari

Možno málo komu
napadne myšlienka ísť na Španielsky ostrov v jari, veď to predsa nie je Karibik. Súhlasiť musím s tým, že na kúpanie je v tom čase ešte chladno, ale kým svieti slnko, všetko ostatné sa podobá letu. To keď sa ale vykompenzuje lacnejšou letenku, ako v hlavnej sezóne, lacnejším ubytovaním, prázdnymi plážami a to nie len tie ,,zašité", ale aj tie komerčné, vyjde Vám z toho hotový raj za babku. Ak hovorím lacnejšie, nemyslím len o pár eur, ale dobrú iba tretinu z ceny v hlavnej sezóne. Ubytovanie je klasicky najlepšie booknuť cez booking.com, čo mňa ešte nikdy nesklamalo.



Áno, aj takto vyzerá Malorka koncom Apríla, ani nohy. 

Možno sa stane, že Vám nejaký deň nebude pražiť slniečko, ale ak tam nie ste pre komfort a vylihovanie na jednej a tej istej pláži pred hotelom 12 dní, určite si aj v takýto deň viete zriadiť bohatý program. 




Ak na kávičku, tak do Costy :) Chuť kávy, ako má byť. Za každú kávu je jedna pečiatka na kartičku a 10tá je teda zadarmo :D.


Vyhliadka Cap Formentor na severe. Trošku výška, škoda, že na fotke to až také obrovské nevyzerá, naživo je to teda 10 krát desivejšie, ale o to záživnejšie. Toho zábradlia sme sa držali ako kliešte.


Pozor na pokutu
Ako v každej destinácii, ktorú navštívime, aj tu sme si požičali auto. Ako by sme inak obehli celý ostrov :) Dobre vieme, že žltá čiara znamená zákaz parkovania. Čo ale znamená v Španielsku čiara modrá? Obzreli sme sa, pár áut tam parkovalo, žiadna značka zákazu, tak to bude asi v poriadku teda. Tak spokojne sme šli na kávičku. Po polhodinovej káve sa vraciame k autu a ja jemne zasrandujem "super! nemáme papuču", ale žiaľ, sranda ma prešla hneď, ako som zbadala papierik za stieračom. Síce bol celý písaný po Španielsky, ale z čísel 40€ a 80€ nám bola podstata bohužiaľ jasná. A ďalej príbeh napínavo pokračoval. Keď sme to chceli vyplatiť, nerozumeli sme ako na to. Boli tam síce čísla účtu, ale nevedeli sme, čo je čo, teda variabilný symbol a podobne. Tak sme sa pýtali kde koho. Odporučili nám ísť do banky, nech to oni vložia na daný účet. Tak sme utekali do najbližšej banky, ktorá mala ale 3 minúty po záverečnej a už sme nesmeli ani vkročiť do vnútra. A kto by bol čakal, že vo štvrtok o 14:00 sa zavrú všetky banky a otvoria sa najbližšie v pondelok. Takže, ako narokom, ale zvládli sme :) Určite ale radím, sa tomu vyhnúť :D 
Ale ako stále vravím, aj zlá skúsenosť je skúsenosť, ktorá prispieva k naším zážitkom a buduje naše cestovateľské duše.



Čo na Malorke vidieť? a.k.a naša 4 dňová cesta okolo ostrova



Hneď po prílete naše prvé kroky smerovali k požičovni auta ešte na letisku. Po prevzatí auta sme sa vydali na cestu smer Palma. Tam sa typicky nedá obísť nádherná katedrála pred ktorou je úžasný park s fontánou.  hlavných pamiatok v centre Palmy sme pokračovali na juhozápad do Magalufu, kde sme mali ubytovanie na prvú noc. Túto oblasť by som pomenovala, ako príjemnú odľahlejšiu časť vhodnú ako pre mladých, tak aj pre rodiny s deťmi. Nájdete tam aj bohatý nočný život v centre, ale takisto pokoj a rôzne aktivity pre deti. Odtiaľ len 13 minút je krásny Camp De Mar, ktorý sme my stihli navštíviť ešte v ten deň. 

Po ceste, v čase západu slnka sme sa zastavili na večeru v Santa Ponca, kde to určite stojí za to :)


Ďalší deň a ďalšie miesta

Ešte v Magalufe Katmandu a obrovská lezecká zábava. 





Cestou na severo východ stojí za pozretie Castell de Belver s výhľadom na Palmu :) Určite pekný pamiatkový zážitok sa dá získať aj v museo historico neďaľeko Castell de Belver, trafiť sa ale musíte do krátkych otváracích hodín 10,00-14,00. My klasicky 3 minútky po zatvorení. Ale aspoň z vonku to bolo naozaj krásne. A keby sme nedošli tam a nezaparkovali o 100 metrov vyššie, ani by som neobjavila tieto schody <3 


Aj keď sme ich našli úplne náhodne, mne osobne ostalo toto miesto ako jedno z najkrajších na ostrove. Takéto miesta bohužiaľ nenájdete označené na mape, preto nájsť ich nie je jednoduché. O to väčší poklad.

Ďalej sme pokračovali cez Palmu naspäť smer El Arenal. To je jedna z v lete komerčnejších destinácii, s dobrými reštauráciami a peknými chillovými kaviarňami, takže na obed ako stvorené. Ďalej na východ asi pol hodinu cesty odtiaľ, je nádherná, zašitá, nehotelová pláž Es Trenc. Tá podľa mňa stojí za to, či v jari, jeseni, alebo aj v lete. Možno ju v lete nenájdete takto prázdnu, ako sme ju našli my, každopádne tam nezavítajú komfortní turisti z pred svojho hotela.



Odtiaľ sme mali v pláne ísť si skočiť do prírodného bazénu, ktorý sa nazýva piscina natural, ale nakoľko sme sa na Es Trenc zdržali a neskôr už bolo dosť chladno, vynechali sme to. Pevne verím, že to tam je a že je to nádherné. Vrelo odporúčam to ísť omrknúť hlavne v lete. Prírodný bazén? v skalách? Presne pre takéto zaujímavé miesta sa oplatí cestovať.
Veľmi smutní sme to obišli a smerovali na sever, kde sme mali ďalšiu noc v hoteli. Ďalší deň v tejto oblasti bol veľmi pochmúrny a ako som spomínala, ak nesvieti slnko a ešte k tomu aj fúka, podobá sa to jari u nás. 

Aj keď sme sa na túto zátoku tešili a mali plány, za krajšieho počasia, boli sme ju aspoň pozrieť. Cala Gat, pláž takmer za siedmimi horami. Tiež odrezaná od sveta a tak čistá, prekrásna. Žiaľ, slnka sme sa nedočkali a tak sme mohli pokračovať ďalej a teda o kúsok na juh - Cuevas de arta. Jaskyňa, ktorá už len z vonku nemá chybu, nie to ešte vo vnútri. 




Pekné vysoké kamene, útesy a z nich pekný výhľad sú na severe ostrova. Oblasť Betlem. Možo by som mala na to krajšie slová, keby nepršalo a keby ma takmer neodfúklo. Určite ale kto má rád práve takéto miesta, tak si to užije. 

A konečne smer Alcúdia, Playa de Muro, Can picafort a oddych na pláži. Po Palme asi najnavštevovanejšia oblasť Malorky. Ale v jari to tak našťastie vôbec nevyzerá. 





A ešte jedno zhoršenie počasia nás priviedlo na nádhernú výhliadku na Victoria Peninsula, konkrétne Cap Forrmentor, o ktorom som už písala vyššie. Z neho keď pozeráte niekoľko desiatok metrov dole, zastavuje sa Vám dych! Výška, nádhera.



Toto sú miesta, ktoré sme na Malorke navštívili my. Ešte viem o jednom rozprávkovom mieste, ktoré sme si ale nechali na nabudúce, samozrejme sa ale podelím. Sa Calobra - pláž medzi dvomi obrovskými skalami. Úplne na západnej časti niekde v strede. 

Dúfam, že sa Vám článok páčil, príjemne čítal a že niekomu na aj pomôže na návšteve Malorky. Ak máš nejaké otázky, neváhaj ma kontaktovať do správy na mojej FB stránke: Victoria's Traveling
Tam nájdeš aj videá z mojich ciest a ďalšie články. 
S pozdravom Vaša cestovateľka <3

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

7 vecí, na ktoré si na Bali dať pozor :)

7 Vecí, na ktoré si treba dať na Bali pozor ·       Nepožičiavať auto, ale skúter Vo väčšine krajinách si požičiavame auto, na Bali sa to ale vôbec neoplatí a to nie kvôli cene, ale hlavne kvôli bezpečnosti. Taká premávka, ako v Indonézii je pre nás Európanov úplný šok! Skútrov je na ceste ako mravcov a jazdia aj 5ti vedľa seba a 6ty obieha. Ako keby neexistovali žiadne pravidlá. Vo väčšine situáciách sa auto pomedzi tucty skútrov ani nezmestí. Ak náhodou áno, musí si dávať obrovský pozor. To ešte oveľa viac ak auto šoféruje cudzinec. Ak nastane situácia, že nie domáci šofér auta čo i len ,,pohladká" domáceho na skútri, môže byť z toho veľký problém a jediné pravidlo je, že domáci na skútri VŽDY vyhrá a pokuta vás neminie, ak len toľko. Nanajvýš šikovný skúter sa dá požičať za 5€ na celý deň a plnú nádrž natankujete za 1,50€. Takže sveta žiť! J       ·       Ešte na Slovensku si vybaviť medzinárodný vodičák               Ak si plánujete teda skúter požičať, e

Rozhovor pre Podduklianske novinky :)

1.Prečo ste sa rozhodli cestovať krížom krážom po svete? Ktoré krajiny ste za posledné obdobie navštívili? - Cestovanie bolo posledné roky mojim veľkým snom. To bol jeden z dôvodov. Ďalšie sa ukázali časom, ako napríklad túžba po zlepšení sa v cudzom jazyku, čo vás škola až takto precízne nenaučí ani po dlhé roky. Taktiež ma veľmi lákalo naučiť sa hýbať vo svete, objavovať nové miesta, prekonávať prekážky, lebo nie vždy to je jednoduché. Nazvala by som to takou školou života. Za posledné obdobie som navštívila Grécko, konkrétne Chalkidiki, Thessaloniki, Atény a krásne Grécke ostrovy ako Zakynthos a Lefkada, o ktorých som už napísala prvé dva články. Odtiaľ to pokračovalo do Belgického Brusselu. Chvíľu som sa zdržala v Londýne, kde sme 4 mesiace aj žili. Odtiaľ sme navštívili Španielsko – Barcelonu. 4-mesačný pobyt v Londýne bol prevažne aj pracovný, takže zarobili sme na Ameriku a ďalšie mesiace sme trávili tam. V Amerike sme precestovali takmer každý kútik. Ďalej sme navšt

Exotický zážitok v Európe?

Máte chuť na dovolenku snov pri krásnom azúrovom mori, jednom z najkrajších miest na svete, ale nemáte peniaze na Maldivy, či Seychely? V mojom príspevku Vám ukážem jedno z najkrajších miest nielen v Grécku, či Európe, ale na celom svete. Určite ste viacerí už videli na obrázku pohľad na toto nádherné miesto. Mnohí ste si možno aj povedali "tam by som raz chcel/a ísť". A koľkí ste tam nakoniec aj boli? Alebo teda aspoň zistili, kde to je, ako sa tam dostať a podobne? A pritom to nie je miesto na konci sveta, ktoré by muselo ostať len snom. Ako na to sa dozviete práve tu. Začnem od úplného začiatku a teda cestou na ostrov. Od minulého roku sa dá lietať z Budapešti priamo na Zakynthos. Spiatočná letenka sa dá so šikovnosťou nájsť za 100€ cca možno aj menej. Keďže na nádhernú Navagio Beach sa nedostanete inak, ako loďou, ubytovať sa na ostrove odporúčam buď v hlavnom meste alebo najbližšom mieste k vysnívanej zátoke. Najbližšie sa síce nachádza Agios Nikolaos, ale ne