Preskočiť na hlavný obsah

7 vecí, na ktoré si na Bali dať pozor :)

7 Vecí, na ktoré si treba dať na Bali pozor

·     Nepožičiavať auto, ale skúter


Vo väčšine krajinách si požičiavame auto, na Bali sa to ale vôbec neoplatí a to nie kvôli cene, ale hlavne kvôli bezpečnosti. Taká premávka, ako v Indonézii je pre nás Európanov úplný šok! Skútrov je na ceste ako mravcov a jazdia aj 5ti vedľa seba a 6ty obieha. Ako keby neexistovali žiadne pravidlá. Vo väčšine situáciách sa auto pomedzi tucty skútrov ani nezmestí. Ak náhodou áno, musí si dávať obrovský pozor. To ešte oveľa viac ak auto šoféruje cudzinec. Ak nastane situácia, že nie domáci šofér auta čo i len ,,pohladká" domáceho na skútri, môže byť z toho veľký problém a jediné pravidlo je, že domáci na skútri VŽDY vyhrá a pokuta vás neminie, ak len toľko. Nanajvýš šikovný skúter sa dá požičať za 5€ na celý deň a plnú nádrž natankujete za 1,50€. Takže sveta žiť! J





      ·     Ešte na Slovensku si vybaviť medzinárodný vodičák 
      
      Ak si plánujete teda skúter požičať, ešte doma si vybavte medzinárodný vodičský preukaz. Bez neho sa pokute taktiež nevyhnete. A len málo nás Európanov so svetlejšou pokožkou minie policajná kontrola na ceste. Toho sa ale netreba báť ak medzinárodný vodičák máte v kapse.

·     Nenechať sa oblbnúť prvou ponukou, ale zjednávať, na všetko.  
      
      Pripravte sa na to, že hneď na letisku vám budú ponúkať sim karty, taxi, ubytovanie, skrátka sú to ľudia, ktorí by predali aj vlastné topánky. Samozrejme ale s tak nadhodenou cenou, že takmer vždy sa podarí zjednať aj na polovicu. Dobré tipy na zjednávanie sú napríklad ,,to je veľa, toľko tu ani nemám“ väčšinou zareagujú ,,a koľko máš? Tak daj, koľko máš“, alebo skúste ,,ešte sa pozriem ďalej, možno budú mať lacnejšie“ v tomto prípade urobia všetko preto, aby ste sa ďalej pozrieť nešli, ale kúpili od nich.

·     Zobrať si so sebou čo najmenej vecí a dávať si na ne veľký pozor!

Jednak pri presúvaní skútrom nie je nič pohodlné mať so sebou kufre a tiež ich niekde položiť a na sekundu z nich dať preč oči je príliš riskantné. Preto je najlepší nejaký ruksak plný najpodstatnejších vecí, ktorý budete mať po celý čas pri sebe. Síce sa to chvalabohu nestalo mne, ale na vlastné oči som videla dievča, ktoré po návrate loďou z okolitého ostrova nedostala z podpalubia svoju batožinu. Vraj tam nie je a hotovo, nikto to s vami ďalej riešiť nebude. Preto je ideál vziať si so sebou batoh na plecia a so sebou aj na loď a nedávať ho odložiť do podpalubia. Pre prípad je veľmi rozumné ofotiť si všetky doklady, keďže človek nikdy nevie a bez toho je potom stratený. Okradnúť Vás vedia aj opičky voľne pobiehajúce, takže bacha na ne! :-D 




     
     ·     Nevyužívať taxi 


      Pri východe z letiska vám asi 100 taxikárov takmer vylezie na hlavu. Nedajte sa. Pri nich nikdy neviete, akú cenu vám dajú, či vás nedovezú inam, či všetko dopadne dobre a pod. Veľkou výhodou je, že na Bali funguje Uber. Neviem, či túto službu poznáte, ale nenájdete nič spoľahlivejšie nie len na Bali, ale takmer na celom svete. Je to medzinárodná spoločnosť pre ktorú jazdia domáci na vlastných autách. Výhodou je, že si cenu stanoviť nemôžu. Neplatíte šoférovi, ale spoločnosti Uber, ktorá vám vypočíta cenu na základe kilometrov a času jazdy. Šofér každou jazdou dostáva od zákazníka hodnotenie, takže si ešte pred jazdou viete skontrolovať, či je váš šofér spoľahlivý a môžete sa cítiť bezpečne. Mne sa táto služba osvedčila ako v Indonézii, tak aj v Amerike a už ju využívam aj v našej Bratislave.



     ·     Nespoliehať sa len na jednu bankomatovú kartu 
   
      Mali sme šťastie, že sme pri sebe mali okrem karty Slovenskej Sporitelne aj iné, pretože tá nám nešla. Boli sme traja a ani jednému transakcia cez kartu slsp v bankomate neprešla. V dobrom kurze sa dajú peniaze zmeniť, takže alternatíva mať pri sebe hotovosť a tam si zmeniť nie je zlá. Každopádne možno iné banky by problém nemali. Treba sa na to pripraviť.


     
     ·     Lístok na loď na okolité ostrovy si vyjednať a kúpiť priamo na mieste od predajcu,
         neobjednávať cez internet 


      Ja som takmer cez internet objednala lístok na fastboat z Padangbai na Gili Trawangan za 25€. No dobre som urobila, že som počkala. Prišli sme do prístavu prešli sa popri pláži a taktikou ,,ideme pozrieť ešte ďalej či nebude lepšia cena“ sme kúpili lístky za 11€.  Ak by ste sa chystali na Gili ostrovy, čo vrelo odporúčam, tiež sa netreba báť prepravy medzi ostrovmi. Zase bacha pri výstupe z lode na prvom ostrove na ponuky prevozu na druhý ostrov. Najprv vám začnu ponúkať prevoz za 20€, aj Vám povedia, že lepšiu cenu nenájdete, potom ale zbadáte búdku s okienkom, kde je napísané tickets, alebo tak nejako a lístok na presun z jedného ostrova na druhý si tam kúpite za 2,30€.



















Asi toľko k tomu, na čo si dať pozor. Určite ale ešte napíšem článok typu, čo určite vidieť a aj ako vyzeral môj pobyt v Indonézii.

Zatiaľ video z Malajzie a Indonézie si môžete pozrieť tu.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Rozhovor pre Podduklianske novinky :)

1.Prečo ste sa rozhodli cestovať krížom krážom po svete? Ktoré krajiny ste za posledné obdobie navštívili? - Cestovanie bolo posledné roky mojim veľkým snom. To bol jeden z dôvodov. Ďalšie sa ukázali časom, ako napríklad túžba po zlepšení sa v cudzom jazyku, čo vás škola až takto precízne nenaučí ani po dlhé roky. Taktiež ma veľmi lákalo naučiť sa hýbať vo svete, objavovať nové miesta, prekonávať prekážky, lebo nie vždy to je jednoduché. Nazvala by som to takou školou života. Za posledné obdobie som navštívila Grécko, konkrétne Chalkidiki, Thessaloniki, Atény a krásne Grécke ostrovy ako Zakynthos a Lefkada, o ktorých som už napísala prvé dva články. Odtiaľ to pokračovalo do Belgického Brusselu. Chvíľu som sa zdržala v Londýne, kde sme 4 mesiace aj žili. Odtiaľ sme navštívili Španielsko – Barcelonu. 4-mesačný pobyt v Londýne bol prevažne aj pracovný, takže zarobili sme na Ameriku a ďalšie mesiace sme trávili tam. V Amerike sme precestovali takmer každý kútik. Ďalej sme navšt

Raj v jari na skok

Ak sa povie Malorka , čo Vám napadne ako prvé?  Možno tí, čo ste ju navštívili v hlavnej sezóne, ste z nej mali zmiešané pocity, hlavne kvôli davu ľudí. Ale keby ste ju zažili v období Apríl - Máj, verím tomu, že by ste z nej boli rovnako nadšení ako ja. Čisté azúrové more, biely piesok, dlhé drevené móla, jemný vánok, slniečko a minimum ľudí. Presne toto je Malorka v jari.   Tieto drevené schody sme objavili náhodou a boli tak nádherné s celým tým prostredím, že ma nútili zamýšľať sa nad tým, či som naozaj len niekde v Európe a nie v rozprávke :D Výhody a nevýhody Malorky v jari Možno málo komu napadne myšlienka ísť na Španielsky ostrov v jari, veď to predsa nie je Karibik. Súhlasiť musím s tým, že na kúpanie je v tom čase ešte chladno, ale kým svieti slnko, všetko ostatné sa podobá letu. To keď sa ale vykompenzuje lacnejšou letenku, ako v hlavnej sezóne, lacnejším ubytovaním, prázdnymi plážami a to nie len tie ,,zašité", ale aj tie komerčné, vyj